Čo inštalovať na IBM Lenovo T61? (II.)

Samozrejme, celé rozhodovanie o tom, čo zinštalovať na notebook podľa spomínaných požiadaviek smeruje k Linux-u.

Linux-ov existuje niekoľko desiatok (ak nie stoviek). Jednotlivé distribúcie sa líšia všeličím. Použitím, veľkosťou, jednoduchosťou, grafikou, vzhľadom, náročnosťou, obľúbenosťou, atď. Jednou zo stránok, na ktorú sa občas pozriem je DistroWatch.com, kde sa o jednotlivých distribúciach píše, sú porovnávané a recenzované.

Za rok 2009 je podľa Distrowatch.com poradie: 1.Ubuntu, 2.Fedora, 3.Mint, 4.OpenSUSE, 5.Debian, 6.Mandriva, 7.Puppy, 8.PCLinuxOS, 9.Sabayon, 10.Arch, 11.CentOS, ...13.Slackware, ...15.Kubuntu, ...28.Ubuntu Studio, ...

V roku 2008 to bolo zase takto: 1.Ubuntu, 2.OpenSUSE, 3.Mint, 4.Fedora, 5.PCLinuxOS, 6.Debian, 7.Mandriva, 8.Dreamlinux, 9.Sabayon, 10.Damn Small, 11.CentOS, 12.Slackware, ...16.Kubuntu, ...28.Ubuntu Studio, ...33.Red Hat, ...

No a za posledných 12 mesiacov je poradie takéto:
1.Ubuntu, 2.Fedora, 3.Mint, 4.OpenSUSE, 5.Mandriva, 6.Debian, ...

Zbežným porovnaním a silne subjektívnym a silne laickým pohľadom na vec, som vybral nasledujúce distribúcie, ktoré by mohli prichádzať do úvahy: Ubuntu (pretože je už pomerne dlhú dobu jednou z najobľúbenejších distribúcii, veľa o nej čítam, a väčšinou samé pozitívne vyjadrenia), Mandriva (s tou som kedysi, asi tak pred piatimi rokmi (to sa ešte vtedy volala Mandrake Linux), robil nejaké pokusy, a celkom sa to dalo vydržať), PCLinuxOS (ten som si skúšal nahodiť do virtuálu pod windows-ami, a celkom dobre to vyzeralo), Red Hat (o tom som veľa čítal, je to vraj profesionálna distribúcia, a ich červený dizajn sa mi celkom páči), Debian (hoci ho takmer nepoznám, ale pomerne veľa sa o ňom hovorí) a prípadne OpenSUSE. Do úvahy ešte prichádzal derivát Ubuntu Linux-u - Studio (pretože je zamerané na audio a video "aktivity").

Väčšina z týchto distribúcii je buď úplne free (=zdarma), alebo za fakt málo peňazí. Všetky z týchto distribúcií sa vyvíjajú, stále sa objavujú nové verzie, takže nie sú to nejaké "mrciny" z minulosti, ktoré nebudú mať dlhého trvania. A väčšina z týchto distribúcií má na internete početnú komunitu používateľov, existujú fóra, kde je možné nájsť nejakú tú odpoveď na kopec otázok, ktoré s inštaláciou ktorejkoľvek distribúcie a jej používaním, prídu.

A ešte jednu celkom užitočnú stránku, Linux.org podporujúcu proces rozhodovania, ktorý Linux si vybrať.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
Copyright © DownloadingBirds