Čo inštalovať na IBM Lenovo T61? (I.)

Rozhodol som sa, že reinštalujem starší notebook IBM Lenovo T61.

Aktuálne, z platených OS, by prichádzal do úvahy Microsoft Windows Professional 7 za 258€, resp. Microsoft Windows 7 Home Premium za 165€.

Obidve ceny sa mi zdajú pomerne vysoké. Hlavne preto, že o dva, tri roky sa na takýto OS budem pozerať ako na peknú starožitnosť. A ak sa mi dovtedy dostane do rúk nový, modernejší počítač (či už desktop alebo notebook) bude už na svete určite nejaký nový operačný systém, ktorý bude lepší, krajší a lákavejší.

Takže som sa rozhodol (možno aj preto, že jedno z desatora hovorí - nepokradneš), že teda peniaze sa vyhadzovať nebudú a kradnúť sa nebude tiež.
Nebudem inštalovať drahý operačný systém (tzn.operačný systém, za ktorý musím zaplatiť viac
ako 50€), ale poobzerám sa po niečom lacnejšom, prípadne po niečom, čo je úplne zdarma.

Notebook IBM Lenovo T61 sa objavil na trhu (tipujem) tak koncom roku 2008. Takže to už nie je najnovší stroj.
Obsahuje síce procesor Intel Core2 Duo, 1.8GHz, je v ňom 2GB pamäti, čo nie sú úplne špatné parametre, ale zase na dnešnú dobu (apríl 2010) to už tiež nie je žiadna sláva.
Pôvodne na ňom bol zinštalovaný Microsoft Windows XP, ale ten ma už akosi nebaví, a okrem toho je už taký rozbabraný a krížom krážom popreinštalovaný, že už by to chcelo dať všetko nanovo.

Notebook chcem používať na bežné veci, hlavne pristupovať na internet (núka sa na to pekný pojem - internetovanie), čítať poštu, využívať nejaký ten "instant mesidžing" (teda četovanie), počúvanie muziky, sem-tam pozeranie filmov (či DVD-čiek alebo nejakých DivX-ov), písať a čítať nejaké dokumenty, prevážne vo formáte *.doc (tzn.microsoft-ťácky Word), občas vyrobiť nejakú tabuľku v Exceli, vedieť príjimať informácie v tvare RSS (=čítačka správ). A určite mať prístup k sieti, k internetu buď káblom, alebo keď už sa jedná o notebook, tak aj cez bezdrátové WiFi.
Ďalšou špecialitou by mala byť možnosť pripojiť sa cez PCMCIA kartu od T-Mobilu (tzv.rýchly internet). Čítanie dát z pripojeného USB kľúča, prípadne z SD (alebo podobných) kariet, to považujem za samozrejmé.

A potom ešte je tu niekoľko špeciálnych požiadaviek v súvislosti s používaním špeciálnych, hudobných softvérov, ako napr.notačný balík Sibelius (na písanie nôt a všelijaké podobné "čarovanie"), audio a hlavne MIDI sekvencér (a vlastne celé "music" pracovisko) Steinberg Cubase (aj s pripojenými VSTi pluginmi), prípadne niektoré ďalšie hudobné programy a utility. Toto ale nie je nutná podmienka, pretože všetky tieto veci sú oficiálne na starom dobrom "železe" v štúdiu a tam sa aj používajú. Takže mať to druhykrát aj na notebooku, nie je podmienkou.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
Copyright © DownloadingBirds