Priebeh udalostí 17.novembra 1989 v Prahe (I.)

V nasledujúcom texte je uvedený priebeh udalosti 17.novembra 1989 (bol to piatok) v Prahe, udalostí ktoré znamenali začiatok tzv.Sametovej (alebo Zamatovej) revolúcie.

Praha, Albertov:

15.40
Shromážděno asi 500-600 lidí, další skupiny osob přichází.

15.46
Ulice Na Slupi je plná, jsou zde provolávána hesla jako např. "Za akademickou svobodu", "Proř se učit nesmysly", "Pro svobodnou republiku ve svobodné Evropě". V ulici Ke Karlovu je souvislý proud lidí.

16.00 začátek shromáždění
zpěv "Gaudeamus igitur", přivítání a oznámení programu (Monika Pajerová). StB odhaduje během shromáždění počet účastníků až na 15 000.

16.05
projev Dr.Josef Šárka  (účastník Opletalova pohřbu 1939 (**)) mj.: "Studenti, nedejte se, jsem rád, že bojujete o to, o co jsme bojovali my tenkrát." následuje mohutný potlesk a volání "Svobodu!", potlesk bouří a následuje volání "Dialog!".

16.10
projev akademik Katětov rozebíral aktuální situaci na VŠ, otázku centrálního řízení, vyzýval k nutnému dialogu.

16.20
opět bouřlivý potlesk a volání "Svobodu!, Svobodu!".

16.23
projev Jřøí Jaskmanický  (zástupce Městské vysokoškolské rady SSM (***)) Často přerušován nesouhlasem. Pronesl provolání s názvem "Kdo za to může"
Na otázku, co můžeme udělat pro lepší zítřek, následuje z davu odpověď: "Odstoupit". Dále řekl: "O demokracii se musíme poprat!, Podporujeme vysokoškolské časopisy!" (nesouhlas z davu).
Za jeho slovy " V jednotě je naše síla." následoval mírný potlesk.

16.30
projev Martin Klíma  (zástupce Nezávislých studentů) "Za svobodu se musí bojovat!" Následuje z davu: "Svobodu!,Svobodu!".
Pak pokračuje:" Vytvořit obraz národní sebeúcty, právo na svobodu nezávislé existence, jde nám o přítomnost, ale ještě více o budoucnost." Velký potlesk a skandování: "Jakeš ven!"
Klíma dále vyzval k právům na akademické svobody a zdůraznil, že "poroba je v duchu Opletalova odkazu horší než smrt." Potlesk a volání: "Svobodu!" Máme "především studovat, ale také musíme si připravit společnost pro sebe."
Dále připomenul, že základ všeho spatřuje v mravní obnově, že musíme mluvit pravdivě, otevřeně a nepřihlížet mlčky, "nepotřebujeme odborníky s diplomem a pokřiveným svědomím. Studenti se musí dát dohromady, zastat se o dialog a pluralitu. Musíme bojovat za svobodu a proti totalitnímu bezpráví. Vzpomeňme na Prahu 39 a Peking 89 (****)".
Na závěr vyzval k minutì ticha za tyto mrtvé.

16.37
Minuta ticha za mrtvé z Prahy 1939 a Pekingu 89 (****). a následuje potlesk a skandování hesel: "Ať žije Charta!, Václavák!, Ať žije Havel!, Masaryk!, Devátý!"

16.40 oficiální ukončení shromáždění
Pořadatelé vyzývají k odchodu na Vyšehrad.
Jakmile je jasné, že řada přítomných chce jít na Václavské náměstí (dle původního letáku), snaží se skupina pořadatelů přemluvit každou skupinu s transparentem, aby šla doleva (na Vyšehrad) místo doprava (na Václavské námìstí).
Jedním z tìch, kdo, za každou cenu, chtěl jít na Václavské námìstí, byl poruèík StB Zifčák, který o několik hodin později sehrál na Národní třídì úlohu mrtvého studenta Šmída.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
Copyright © DownloadingBirds